Searching \ for 'Problems with AN 587' in subject line. ()
Make payments with PayPal - it's fast, free and secure! Help us get a faster server
FAQ page: www.piclist.com/techref/index.htm?key=problems+with+587
Search entire site for: 'Problems with AN 587'.

Truncated match.
PICList Thread
'Problems with AN 587'
1996\08\14@163501 by R.Kunert

flavicon
face
Hi All,

I want to drive an LCD Display (16x2) with a PIC in 8 Bit Mode (see
Microchips AN 587). I used a 16c84 not an 16c74 like Microchip in AN 587
and assembled the Circuit. If I switch on the Power, only the upper Line
of the Display is black. I guess the Initalisation or the Wiring between
PIC and Display is wrong.
Can anybody help me?

Thanks

Ralf

1996\08\14@183336 by Berg, Russ: SAS

flavicon
face
Ralf,
I just got my HD44780 based 16 x 1 going and ran into the same problem as
you, in my rookie opinion your problem is  the initialization (assuming no
wiring probs), I made extensive use of web pages:

http://www.iaehv.nl/users/pouweha/lcd2.htm#PIC_example    <-there is a
diagram for the wiring
and
http://hobbes.king.ac.uk/matt/pic/lcd.html

(Thanks to Peer and Matt for these educational pages) you will probably have
to make a few changes to suit your setup (there is info there for 2 line
displays) but the code here works good,  make sure your  pinouts match your
software assignments for those pins,
good luck
-Russ
----------

>I want to drive an LCD Display (16x2) with a PIC in 8 Bit Mode (see
>Microchips AN 587). I used a 16c84 not an 16c74 like Microchip in AN 587
>and assembled the Circuit. If I switch on the Power, only the upper Line
>of the Display is black. I guess the Initalisation or the Wiring between
>PIC and Display is wrong.
>Can anybody help me?
>Thanks
>Ralf

1996\08\15@023638 by Erik Nieuwlands

flavicon
face
> I want to drive an LCD Display (16x2) with a PIC in 8 Bit Mode (see
> Microchips AN 587). I used a 16c84 not an 16c74 like Microchip in AN 587
> and assembled the Circuit. If I switch on the Power, only the upper Line
> of the Display is black. I guess the Initalisation or the Wiring between
> PIC and Display is wrong.
> Can anybody help me?
The black line is normal, only initialisation will blank both
lines! The procedure for initialisation can be found in the
data-sheets of hte component (this is almost universal I have
different types of LCD-displays and it works for all!).

Erik
---------------------------------------------------------
Professional Audio Center
Phone: (+31) (0)40 251 04 84     fax: (+31) (0)40 257 04 82
EMail: spam_OUTErikTakeThisOuTspameela.nl
Erik Nieuwlands

More... (looser matching)
- Last day of these posts
- In 1996 , 1997 only
- Today
- New search...